Прокуратурата разследва използван ли е софтуер за незаконно подслушване в държавни структури, съобщиха от

...
Прокуратурата разследва използван ли е софтуер за незаконно подслушване в държавни структури, съобщиха от
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява използван ли е софтуер за незаконно подслушване в държавни структури

Прокуратурата разследва използван ли е програмен продукт за незаконно подслушване в държавни структури, оповестиха от обвиняването. Във връзка с постъпили медийни запитвания по случая със програмен продукт " Pegasus “ Софийска градска прокуратура (СГП) осведоми следното:

На 23 февруари СГП образува досъдебно произвеждане за закононарушение с оглед данни за нерегламентирано използване на програмен продукт " Pegasus “. В хода на досъдебното произвеждане ще се проверява непозволено прекопирване посредством компютърна стратегия на данни за достъп до осведомителна система, предопределени да обиден повече от една осведомителна система и настъпването на тежки последици от това действие.

Разследването е предоставено на следовател в Отдел " Следствен “ на СГП. Дадени са инструкции за събиране на доказателства. По делото са приложени документи, изпратени са писма към всички институции относно закупуването и/или използването на програмен продукт " Pegasus “. Предстои да бъдат разпитани очевидци, да се приложат и други документи, както и да се назначат нужните експертизи. За резултатите от следствието обществеността ще бъде навреме осведомена.

Припомняме, че на 11 февруари в пресъобщение Софийската градска прокуратура заяви, че е почнала инспекция за вероятно непозволено потребление на софтуера " Pegasus " в държавни структури с цел нерегламентирано подслушване на български жители. Изискана е информация от Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (НБКСРС) прилаган ли е в държавни структури продуктът на израелската софтуерна компания NGO Group " Pegasus ", както и осъществявана ли е инспекция на процедурите за използване и използване на специфични разследващи средства по отношение на съответни жители, включваща същия артикул. Сходна информация е изискана от ДАНС, ДАТО и други.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР